16 juli 09:00

 

Ook afgelopen nacht heeft iedereen heerlijk geslapen. Omstreeks 11:30 zijn we onder het genot van een leuk stukje vuurwerk, mooie lichtshow en muziek uit diverse hoeken en van verschillende genres op bed gegaan. Omstreeks 06:30 werden we weer gewekt door Jonan. Het duurde nog tot 07:00 uur voordat de camping tot leven kwam. Ook nu weer zelfde ritueel als gisteren en omstreeks 07:45 taait Jonan af om de opdracht en de route op te halen. Wij rijden alvast de camping af en om ongeveer 08:15 vertrekken we richting Oekraïne.  De route gaan we weer net zo als gisteren doen stukje bij beetje. We hebben extra informatie gekregen over ons bezoek aan de Oekraïne, we zijn van harte welkom maar moeten respect tonen  voor het land wat in oorlog is dus onderweg geen harde muziek, toeters of zwaailichten.  Ook nu weer drie opdrachten 1e morning after pil van het merk Norlevo, 2e Oranje Vuvuzela en de bonus opdracht een autoband uit 1988 uit de week dat Nederland de EK finale won.

16 juli 11:15

Op de snelweg naar Krakau komen we al snel een tolpoort tegen. We betalen hier met de pin zonder dat we een pincode hoeven in te geven, hoe gek is dat. Jonan houd de kaart met in het Pools uitgelegd wat we gaan doen voor het raam, de vrouw kijkt er niet begrijpend naar en ik zie ook waarom, Jonan heeft de verkeerde tekst voor, de Nederlandse. Grote hilariteit uiteraard en we rijden maar snel verder. Na een tijdje moeten we de snelweg af en komen we op binnen weggetjes. We moeten hier het spoor over en hier zit een jonge die het met de hand bediend. We moeten hier door het bos over een grindpad en rijden hier blijkt verkeerd. We rijden vervolgens het rondje nog een keer maar nu samen met een paar andere carbagerunners.  We rijden nu wel goed, maar in het dorp is het gelijk weer zoeken. Het vreemde geluidje wat we gisteren ook in de auto hoorden steekt nu ook weer de kop op. Als we de ramen open doen wordt duidelijk dat het een v-snaar is. We moeten vervolgens nog bepalen welke het is. We nemen gelijk maar een koffie stop en proberen er hier achter te komen, het geluid verdwijnt hier weer zodat we nog niet weten of het de grote of de kleine is. De kleine is niet zo'n probleem die is van de airco en overige installaties. We zetten de airco dan ook maar uit. Na de koffie stop komen we een onderdelen winkel tegen we besluiten hier te stoppen en te vragen of ze een v-snaar hebben. Hier wordt duidelijk dat het de kleine v-snaar is. Ze hebben deze hier voor ons beschikbaar, kosten 10 euro.  Jonan vraagt ook gelijk naar de autoband, blijkt dat 50 km terug er een winkel zit die oude autobanden heeft. We besluiten lekker door te rijden met de airco aan wat een extra v-snaar is aanwezig.

 

16 juli 14:30

 

We rijden lekker verder over de snelweg. tenminste wat ze hier een snelweg noemen, het is eigenlijk een b weg door allemaal dorpjes. Even verder op de snelweg zien we een afgebrand gebouw met daarbij stapels autobanden. We besluiten om het hier toch maar te proberen, we rijden terug en staan daar samen met een andere carbagerunner te zoeken naar een autoband uit 88. Zij hebben al een oude band uit 1990 gevonden. Terwijl Jonan, Tjeerd en Jan Douwe aan het zoeken zijn repareert Albert de v-snaar en maak ik fotos. Terwijl ze druk aan het zoeken zijn komt er een derde team. Ook zij gaan hier een poging wagen. Albert heeft de v-snaar zoals was te verwachten gerepareerd en Jonan komt met een band aan uit maart 1988. Drie maand er van af lijkt ons erg goed. Jonan probeert de band op de containers te plaatsen en krijgt vervolgens allemaal vieze zooi uit de band over zich heen zoals jullie ook op de foto kunnen zien. Jonan wisselt van t' shirt en wij vervolgen onze weg. Het is verschrikkelijk warm onderweg ondanks da de airco het weer doet wordt het toch heel erg warm in de auto. We besluiten om maar even een een potje te klaverjassen. Tjeerd rijdt en die kan  niet klaverjassen dus dat komt mooi uit. Zoals was te verwachten winnen Albert en ik  het potje. Onderweg hebben we ook nog een fikse onweersbui gehad waardoor het gelukkig weer wat afkoelt in de auto.  We komen nu dichterbij de grens, de wegen zijn hier verrassend goed, afwachten hoe dat straks is.

16 juli 20:00 19:00 Nederlandse tijd.

 

Onderweg naar de grens kun je vernemen dat de Oekraïne niet zo in trek is. We rijden helemaal alleen op de snelweg er is echt niemand te bekennen. We komen aan bij de grens, de eerste mensen hebben er ongeveer een uur over gedaan om de grens te passeren. We krijgen de tip om in de linker rij te gaan staan dit zou het snelst gaan. Helaas we staan net niet in de linker rij maar hoeven toch niet lang te wachten. We worden eerst gecontroleerd door de Poolse douane en vervolgens mogen we doorrijden naar de Oekraïense douane. Hier zijn we ook redelijk snel aan de beurt en we worden hier ook verzocht om in de linker baan te gaan staan. Het lijkt wel of die speciaal voor ons is gereserveerd. Jonan heeft voor de grap een plaatje van Audi voorop de auto geplakt en dit schept enige verwarring tot 2 keer aan toe wordt gevraagd wat het merk van de auto is Audi of Land Rover. Uiteindelijk is alles goed en mogen we doorrijden. Als laatste nog een briefje afgeven wat we eerder hebben gekregen en waar nu ook stempels opstaan en we zijn in de Oekraïne. Totale wachttijd nog geen 30 minuten. Tjeerd rijdt ons weer verder de Oekraïne  in, het eerste wat we op de snelweg tegenkomen zijn een paar schapen. De weg is redelijk, we stoppen even bij een pomp om te plassen, ziet er hier allemaal prima uit.  De route loopt alleen maar over de snelweg en we besluiten dan ook even van de route af te wijken. We zijn nog niet van de asfalt weg af of het is zandpad met alleen maar kuilen. Met een gangetje van 5 km in het uur kachellen we hier verder. JD zit inmiddels aan het stuur en leert gelijk wat offroad rijden inhoud. Het contrast is hier erg groot sommige huizen zijn erg luxe en andere hebben golfplaten op het dak. Na een tijdje offroad te zijn geweest komen we weer op de snelweg  op naar Lviv. Onderweg nog diverse foto's gemaakt en ook hele aparte kerken gezien. Ook de auto's hier zijn heel divers oude beestjes van 30 jaar tegenover moderne auto's. In Lviv aangekomen kunnen we vanwege wegwerkzaamheden niet verder en moeten we een alternatieve route nemen. Na enig gestoei met de Garmin hebben we een alternatieve route te pakken. Dwars door Lviv, en het is hier toch een partij druk. Zonder noemenswaardig helden slaan we ons er doorheen en komen bij de camping aan. Het is bij een stadion wat tijdens het EK van 2012 is gebruikt. Kortgeleden schijnt hier een oefenwedstrijd Engeland - Oekraïne te zijn geweest. Het parkeerterrein is een uitdaging harde ondergrond waar geen haring in wil. We horen dat er douches in in het stadion zijn en JD en ik besluiten te gaan douchen. De douches zijn werkelijk de spelers douches en perfect. We hebbeb heerlijk gedoucht en de rest volgt al snel. We zitten nu bij de tent en gaan kijken waar we straks wat te eten kunnen scoren.   

 

16 juli 24:00

 

Jonan en JD pakken de auto op zoek naar chinees. Enige tijd later krijg ik een sms dat het geen chinees is geworden maar pizza. Tjeerd maakt zich gelijk druk om de kaas, want als er kaas op zit dan eet ie hem niet op. Enige tijd later komen Jonan en JD terug met de beloofde pizza en bier. Een maaltijd voor mannen. Voor Tjeerd hebben ze gelukkig een pizza gehaald zonder kaas. Totale kosten voor 5 pizza's is 8,54, het bier inclusief water is 3,56. We hebben nog nooit zo goedkoop gegeten met 5 man. De pizza,s zijn wat karig belegd maar smaken verder prima. Na de pizza gaan we nog even het feest terrein op kijken naar de lokale band. Ze spelen leuk maar het is niet heel bijzonder. Het bier is hier in verhouding duur 1 euro per halve liter, is natuurlijk relatief want het is nog steeds spotgoedkoop.  We raken hier aan de praat met een paar andere teamleden. We verlaten het terrein weer en keren terug naar de tent. Zo te zien zijn we een bezienswaardigheid want er komen zo nu en dan locals over het terrein lopen. We raken in gesprek met een aantal lokale mensen en praten uiteraard over de oorlog. Deze jongeren geven aan dat het voornamelijk oudere Oekraïner zijn die graag weer aansluiting willen hebben met Rusland. In de voormalige USSR tijd hoefden ze niks te doen en kregen ze geld van de Russen.  De jongeren zijn meer bekend met de landen aan de andere kant van het land en zien dan ook veel meer heil in het aansluiten bij Europa. We bespreken nog even de foto opdracht voor morgen met ze door en hier blijkt dat ze ons enorm graag willen helpen samen met ons proberen ze uit te vinden waar we de bordjes/aanduidingen kunnen vinden. We komen hier niet echt verder mee en besluiten na een half uur gezocht te hebben hier een einde aan te maken het is inmiddels erg laat en we willen graag op bed. We wisselen nog even wat gegevens uit zodat we ze morgen altijd even kunnen contacten als we iets willen weten hebben noem maar op. Gewoon fantastisch zo behulpzaam als ze hier zijn. We nemen afscheid en we kruipen snel onder de wol. 

 

Oant moan.


 

484.9 km, 14:52:17